Skořicovník čínský Aromatické koření pro lepší trávení

Skořicovník čínský Aromatické koření pro lepší trávení

Zlepšuje trávení, používá se při střevních potížích, upravuje látkovou výměnu, hodí se též k dochucování čajových směsí.

Latinský název Cinnamomum cassia

Lidové názvy Skořice, čínské dřevo, kanela, kassie

Popis a výskyt Stálezelené stromy dosahující 10 až 15 m, které mají silně aromatické listy i kůru. Jsou domácí v Jižním Vietnamu a Kambodži, pěstují se v jihovýchodní Číně, na Jávě, ve Střední a Jižní Americe.

Zpracování Sbírá se kůra kmenů asi šestiletých stromů, která se oškrábáním zbavuje vnější vrstvy – korku a části kůry. Kůra se používá jako koření. Větve a listy se používají k destilaci silice.

Účinné látky Silice (1 až 2 %, hlavní složkou skořicový aldehyd), dále fenylpropanové kyseliny (k. skořicová), terpeny, třísloviny, slizy, malá množství kumarinů.

Účinky Používá se jako koření na podporu trávení. Zlepšuje činnost žaludku, používá se při střevních potížích, upravuje látkovou výměnu. S oblibou využíván k dochucování bylinných směsí.

Rizika Při běžných dávkách bez závažnějších rizik.

Dávkování Samostatně se užívá zřídka, v dávkách 1 až 3 g mleté skořice denně, nejčastěji jako čaj (nálev).

Zajímavosti Používá se i kůra jiných druhů skořicovníků, hlavně skořicovníku pravého. Ten má kůru po usušení křehčí a neobsahuje kumariny. Také obsahuje ve své silici, na rozdíl od skořicovníku čínského, eugenol.

Sbíraná část Kůra (Cinnamomi cortex)

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru 2× ročně,obvykle květen–červen,říjen–listopad