Vzhledem k vytížení dopravci garantují doručení do Vánoc u objednávek zadaných do 12. 12. Náš obchod v Praha- Zbraslav je otevřený do 23. 12. Přejeme klidný předvánoční čas.

Vypravte se na KOŘEN PAMPELIŠKY

Monika Čechová @bylinkova_terapie 16. 10. 2021

Přestože zahrádkáři považují pampelišku za plevel, pro bylinkáře představuje zázračnou bylinu. Používá se totiž nejenom její květ a list, ale také kořen, který je ideální vyrývat právě v tomto období.

Vypravte se na KOŘEN PAMPELIŠKY

Většina z nás pampelišce jinak neřekne, ale botanici ji nazývají smetanka lékařská. Svoji přezdívku získala od staročeského názvu pléška, který je odvozen od vzhledu květního lůžka po opadání chmýří připomínajícího pleš. Na podzim nás však zajímá hlavně kořen pampelišky, který je zdrojem hořčin a obsahuje také třísloviny, aminokyseliny, steroly, fytoncidy, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík) a polysacharid inulin. Kořen chutná nahořkle a je zcela bez vůně či zápachu. Hořčiny v něm obsažené posilují játra a trávicí orgány a pomáhají k vylučování žluče. Navíc kořen povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh, působí močopudně a tím podporuje funkci ledvin. Odvádění toxinů z těla přispívá ke zlepšení stavu pleti a zmírnění únavy. Inulin zase pomáhá stabilizovat cukr v krvi. Kořen pampelišky tak najdete v LEROS čajích Játra & žlučník, Bylinkový detox nebo Očista těla.

ŽENSKÁ BYLINA

Stejně jako další byliny bývá i pampeliška označována za ženskou bylinu. A to nejenom díky svým detoxikačním vlastnostem a blahodárnému působení na stav pleti (ekzémy, lišeje, vyrážky a svědění). Bylinářka ho doporučují i na vyvolání opožděné menstruace a při oteklých lymfatických žlázách. Starý recept uvádí, že olej z pampelišek umí uvolňovat napětí v ňadrech či bolesti při zduřelých ňadrech.

SBĚR A SUŠENÍ

Právě nyní se můžete na kořen vypravit, protože na podzim obsahuje více inulinu. Kořen neloupejte, pouze ho jemně vyčistěte a dobře osušte. Kořeny sušte tak dlouho, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Můžete je navléci jehlou na nit a pověsit v místnosti, kde je teplo a stín (bez slunečního světla). Nasušený kořen uskladněte v uzavíratelných nádobách a chraňte ho před světlem a vlhkostí.  

 

Dočetli jste? Ochutnejte