Zahřívací batátová polévka
22. 2. 2024
Když venku klesá teplota a obklopuje nás chladný vzduch, je důležité naše tělo zahřívat nejen odpovídající vrstvou oblečení, ale též zevnitř. Zima může být náročná na imunitní systém a energii, a proto je klíčové podporovat své zdraví a pohodu vhodnou stravou a nápoji. Právě v této době mohou být potraviny, které zahřívají, a bylinné čaje, které podporují prohřátí, vašimi nejlepšími spojenci.
Své tělo můžete příjemně prokrvit hned po ránu bylinnou směsí Leros Ranní zahřátí. Čaj obsahuje byliny, které mají prohřívací účinky a přinášejí další zdravotní výhody. Mezi tyto byliny patří myrta obecná, zázvorovník lékařský, máta peprná, lékořice lysá a čajovník čínský. Myrta obecná, příjemně vonící bylina s antiseptickými vlastnostmi, působí osvěžujícím a prohřívacím účinkem. Zázvorovník lékařský, známý pro své protizánětlivé vlastnosti, podporuje cirkulaci krve a dodává tělu energii. Svěží máta peprná podpoří vaše trávení, funkci jater, slinivky břišní a žlučníku. Lékořice lysá, s charakteristickou sladkou chutí, má protizánětlivé vlastnosti a může podpořit imunitní systém. Čajovník čínský se již ve staré Číně považoval za léčivý nápoj, který pomáhal posílit tělo a zlepšit duševní stav. Kombinace těchto bylin v ranním čaji poskytne vašemu tělu potřebný podnět a energii na celý den.
Už naši předkové si byli vědomi účinků potravin a bylin na prohřátí těla. V mnoha kulturách se po staletí využívaly různé koření, byliny a potraviny k posílení zdraví a zvýšení odolnosti proti chladu. Jejich vliv na tělesnou a duševní pohodu se uznává i v dnešní době.
Zázvor, který lze použít jako ingredience v jídle nebo jako složka v čaji, je známý pro své prohřívací a léčivé vlastnosti. Již v tradiční čínské medicíně se zázvor používal k léčení nachlazení, podpoře trávení a zahřátí těla. V indické ajurvédské medicíně byl zázvor také ceněn pro své protizánětlivé účinky a schopnost posílit imunitní systém. Kurkuma, koření s výraznou oranžovou barvou, hraje po tisíce let důležitou složku v indické kuchyni i medicíně. Obsahuje látku kurkumin, která má silné protizánětlivé vlastnosti a pomáhá podporovat imunitní systém. Zázvor a kurkuma příjemně chuťově doplní zeleninové či luštěninové krémové polévky a zároveň jídlu dodají zdraví podporující benefity. Obě ingredience si rozumí s batáty a červenou čočkou, které jsou bohaté na živiny, jako jsou vláknina, vitamíny a minerály. Batáty poskytují vitamín A, vitamín C a draslík, zatímco červená čočka je bohatá na bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B.
INGREDIENCE:
800 g batát
1 hrnek neuvařené červené čočky
1 l zeleninového vývaru
2 větší šalotky
1-2 lžíce rostlinného oleje
1-2 lžičky čerstvého nastrouhaného nebo sušeného zázvoru
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého kmínu
3 snítky svázaného koriandru
Sůl a čerstvě mletý pepř
Dýňová semínka
Dýňový olej
Ve velkém hrnci orestujte na rozpáleném oleji nasekané šalotky. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené batáty. Po chvíli restování k nim přidejte propláchnutou čočku a vše zalijte zeleninovým vývarem. Přisypte koření, sůl , vhoďte svázaný rozmarýn a vařte, dokud batáty nezměknou a čočka se neuvaří. Zeleninu zbytečně nepřevařujte, aby se v ní zachovalo, co nejvíce chuti a vitamínů. Z uvařené polévky vyndejte rozmarýn a rozmixujte. Případně ještě dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete obdobně jako polévku dýňovou s opraženými dýňovými semínky a dýňovým olejem. Dýňová semínka, která opražením příjemně zkřehnou, se restují na rozpálené suché pánvi přibližně 5 minut.
Vychutnejte si náš čaj ranní zahřátí, bylinnou směs s myrtou a zázvorem pro ranní zahřátí a prokrvení organismu.