Bazalka Osvěžující léčivka nejen do kuchyně

Bazalka Osvěžující léčivka nejen do kuchyně

Bazalka je odjakživa považována za posilující a osvěžující léčivou rostlinu, která zvyšuje vitalitu, prospívá při depresích a pomáhá při všech nemocích nachlazení. V kuchyni se používá jako koření.

Latinský název Ocimum basilicum

Lidové názvy Bazalička, Bazalika, Německý pepř, Parfém lásky, Voňavý hřebíček.

Sbíraná část Nať (Herba basilici)

Použití Vnitřně v nálevu jako karminativum, spazmolytikum a aromatikum při nadýmání, při chronickém žaludečním kataru, při poruchách trávicího traktu, při spastické zácpě. Ajurvédská medicína doporučuje bazalku při uštknutí hadem, kožních problémech a bolestech ucha. Prášek a šťáva hojí afty v ústech. Z bazalky získaná silice se užívá v parfumérii. Svou vůní připomíná směs růží a karafiátů. Stejně jako saturejka se používá jako koření do omáček. Za války byly mleté listy bazalky tzv. "německý pepř" náhradou pravého koření.

Obsahové látky Silice (metylchavikol, linalol), třísloviny

Doba sběru Květen - září

Charakteristika Aromatická jednoletá bylina až 40 cm vysoká s přímou, jednoduchou nebo větvenou, čtyřhrannou lodyhou, původem z Indie. Listy má řapíkaté, vejčité, lesklé. Spodní jsou klínovité, celokrajné, vroubkované nebo oddáleně pilovité. Horní listy jsou menší a přecházejí v listeny. Z paždí listenů vyrůstají lichopřesleny bílých, žlutobílých, někdy narůžovělých kvítků. Kvete od června do září.

Sušení, sesychací poměr Sklízíme na počátku květu, ve výšce 10-15 cm nad zemí. Rostlina pak znovu obroste a docílíme druhé sklizně. Nať po sklizni ihned sušíme, nikdy nenecháváme na větší hromadě, snadno se zapáří. Sušíme rychle ve stínu nebo uměle při teplotě do 35 °C. Sesychací poměr: 4:1.