Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

Bylinkové víno: macerát bylin ve víně

Monika Čechová @bylinkova_terapie 30. 9. 2022

Bylinkové maceráty ve víně zastudena jsou prastarou formou léčebných procedur, které používali už staří Egypťané. Víte, že i u nás, se ještě v 19. století bylinkové víno užívalo na lékařský předpis?

Bylinkové víno
Bylinkové víno: macerát bylin ve víně

Vyrobit si bylinkové víno není složité. Musíte pouze vědět, jaké bylinky použít. Bylinky mohou být v čerstvém i v sušeném stavu, záleží na období. Stejně tak víno je možné použít bílé či červené, avšak mělo by být suché, neboť kyselinky ve víně potřebujeme právě  pro lepší uvolnění účinných látek z bylin.

Obecně platí, že bylinky macerujeme ve víně za studena. Do 1 litru suchého vína naložíme asi 100 g směsi sušených bylin, v případě čerstvých může být až 150 g . Láhev uzavřeme, protřepeme a necháme v pokojové teplotě, spíše ve stínu. Po 14 dnech víno scedíme a přelijeme do láhve, kterou pak budeme uchovávat v lednici, nebo v temnu a chladu. Toto víno slouží jako léčebný pomocník, nikoliv jako „tradiční sklenička vína“. Proto užíváme pouze 1 dcl tohoto bylinného macerátu denně. 

 

Bylinkové víno pro ženy

Nachystáme směs bylinek přibližně 100 g sušených ženských bylinek jako jsou:

Měsíček
Maliník
Kontryhel
Řebříček
Jetel
Růže stolistá

Všech bylin by mělo být po jednom díle tak, aby tvořily dohromady 100 g. Vše vložíme do láhve a zalijeme suchým bílým vínem typu ryzlink. Dále postupujeme dle obecného návodu výše.

Bylinkové víno pro muže

Nachystáme směs bylinek přibližně 100 g sušených mužských bylin jako jsou:
Rozmarýn
Dobromysl
Kotvičník
Řebříček
Vrbka úzkolistá

Všech bylin by mělo být po jednom díle tak, aby tvořily dohromady 100 g. Vše vložíme do láhve a zalijeme červeným vínem typu frankovka.  Dále postupujeme dle obecného návodu výše.






Dočetli jste? Vyzkoušejte