Zdraví z vinných listů

PharmDr. Jan Martin, Ph.D. 11. 9. 2022

Pěstování révy a technologie výroby vína je stará přibližně 6 tisíc let a pochází pravděpodobně z oblasti dnešní Arménie. Odtud se šířila na blízký východ, do Evropy a na sever Afriky. Vinařská tradice se postupně stala nedílnou součásti kultury všech starých civilizací objevujících se na těchto územích. Později se víno rozšířilo i na další kontinenty a stalo se celosvětově oblíbeným nápojem. Navíc vinné listy najdete i v bylinkových čajích.

Vinna_reva (25).jpg
Zdraví z vinných listů

Lze předpokládat, že využití vinných listů jako vedlejšího produktu při pěstování hroznů má podobnou historii. Listy se objevují jako kuchyňská surovina u řady národů. Asi nejznámější je jejich plnění masem, zeleninou či rýží, někdy se konzervují zavařováním a nakládáním do octových nálevů. Čerstvé, jemně nakrájené listy se používají v malém množství do polévek a salátů.

Během středověku se vinné listy začaly používat i do bylinných přípravků jako přírodní léčivo, a to zejména listy červených odrůd. Lidově se jimi léčil průjem, horečky různého původu, gynekologické problémy, bolesti hlavy, žaludku a také revma a dna.

 

Z pohledu moderní vědy sice nemá vinný list tak široké účinky, ale přesto je zajímavou a použitelnou surovinou. Díky obsahu vlákniny a tříslovin skutečně  přispívá k dobré funkci střev a může tedy pomáhat při průjmech a jiných střevních problémech. Ve vinných listech je i řada látek, které mají výrazné antioxidační účinky. Jde hlavně o vitamín A a C, flavonoidy a resveratrol včetně jeho derivátů, takzvaných viniferinů. Pravděpodobně právě díky vysokému obsahu těchto antioxidantů je extrakt z listů vinné révy účinný u lidí trpících chronickou žilní nedostatečností. U těchto pacientů extrakty snižují otoky nohou, zlepšují  návrat krve do srdce a zvyšují pružnost cévních stěn.

Kromě toho působí vinné listy mírně protizánětlivě a jsou vhodné k lokálnímu použití při zánětech kůže a sliznic a ke zlepšení hojení drobných poranění.

Podobné účinky jako listy má i další vedlejší produkt při výrobě vína - vinná semínka. Z nich se vytváří extrakty nebo se lisují a získává se cenný olej. Mají obdobné účinky jako listy, navíc se tradičně užívají na snížení krevního tlaku a cholesterolu, nicméně v klinických studiích se jejich účinek na tlak a cholesterol ukázal jako velmi slabý.

I Leros se snaží využít síly skryté ve vinné révě, a proto pro vás připravil „Čaj na žíly“  a  „Čaj ze Strážnice“, kde se s účinky vinných listů můžete seznámit.

 

Dočetli jste? Ochutnejte