Kardamovník obecný Pomocník vašeho dobrého trávení

Kardamovník obecný Pomocník vašeho dobrého trávení

Kardamom má lehce pikantní pryskyřičnatě-citrusovou chuť, podporuje trávení a působí proti nadýmání.

Latinský název Elettaria cardamomum

Lidové názvy Kardamom, kardama, často ale nesprávně kardamon

Popis a výskyt Vytrvalá aromatická bylina, příbuzná zázvoru, která vyrůstá z mohutného oddenku. Je domácí v jihovýchodní Asii. Kvete téměř celý rok, plodem je trojpouzdrá tobolka, v každém pouzdru je průměrně 5 černých semen obalených jemným míškem.

Zpracování Sbírají se plody, a to postupně od října do prosince, většinou krátce před dozráním. Většina produkce slouží jako koření, přičemž se používají buď celé plody, nebo pouze semena. Plody se mohou ihned po sklizni sušit, a tak jim zůstává zelená barva, nebo se předem vybělí oxidem siřičitým (bílý kardamom). Existuje řada variet lišících se aromatem i velikostí plodů, přičemž dvě jsou základní: malabarský typ a ceylonský typ.

Účinné látky Silice (3 až 6%, hlavními složkami terpinylacetát, myrcen, dále pak cineol, limonen, borneol, α-terpineol), dále je obsažen olej a škrob.

Účinky Podporuje trávení a působí proti nadýmání. Ve směsích upravuje chuť a vůní – má lehce pikantní nasládle citrusovou chuť velmi intenzivní vůni. Většina produkce se zpracovává v potravinářství jako koření, je to tradiční součást curry, asijských likérů, čaje masala apod.

Rizika Bez významnějších rizik.

Dávkování 1 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.

Zajímavosti Indická oblast, kde se tradičně kardamovník pěstuje byla podle tohoto koření anglickými kolonisty pojmenována Cardamom Hills (Kardamomské hory). Leží v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením světa.

Sbíraná část Plod (Cardamomi fructus), semeno

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, červen–únor