Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

osvěžující LEVANDULOVÝ SORBET S BORŮVKAMI

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 22. 7. 2022

Dlouhé letní dny přinášejí plno příjemných kontrastů lahodícím všem smyslům ovlivňující naše tělesné i duševní vnímání. Když se člověk rozhlédne kolem sebe nemůže se nabažit všech barev a vůní, které příroda ze svých plných sil každý den kouzlí. Některé barvy se přirozeně vyskytují vzácněji než jiné a o to více její nositelé přitahují naši pozornost. Jedna z takto výjimečných barev je fialová, v které se snoubí tajuplnost, vznešenost a mysterióznost.

IMG_4408.jpeg
 osvěžující LEVANDULOVÝ SORBET S BORŮVKAMI

 Jemnou fialovou barvou příroda obdařila levanduli, která se může pochlubit nejen něžným půvabem, ale také nezaměnitelnou vůní, nevšední chutí a širokou škálou léčivých a relaxačních účinků. Již od dávných dob byla levandule užívána na podporu trávení, k uklidnění i navození spánku a zdobila nejen sídla faraonů, královské dvory a císařské zahrady, ale též se objevovala kolem obyčejných domů venkovanů. Levandule je i přes svůj ušlechtilý vzhled velmi skromnou a nenáročnou rostlinou, která dokáže přežít i v nejtěžších podmínkách. První zmínka o levanduli se datuje až dva a půl tisíce let nazpět do období starověku, kde získala i své jméno odvozené od slova umývat. Dříve se levandule používala především formou koupelí a olejů, jelikož působí mimo jiné blahodárně na pleť a pohybový aparát, protože přispívá k léčení zánětů, vředů, revmatismu a poraněných kloubů i svalů. Dnes ji využíváme převážně v podobě čajů jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu. Levandule dokáže pomoci při nespavosti, nervové slabosti, návalech a bolestech hlavy, zlepšuje astmatické stavy, bronchitidu a jiná infekční onemocnění. 

 

Dalším mimořádným plodem přírody, který vyniká nejen tmavě modrým až fialovým zbarvením, ale i vysokou koncentrací významných látek, jsou borůvky. Obdobně jako další příbuzné drobné bobuloviny, obsahují borůvky mnoho antioxidantů, vitamínů a minerálů, kterým jsou přisuzovány téměř zázračné účinky, díky nimž se řadí mezi uznávané superpotraviny. Látky zastoupené v borůvkách mají schopnost zachytit volné radikály, čímž zpomalují stárnutí a pomáhají předcházet degenerativním onemocněním, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak, podporují dobrý zrak, imunitní systém a regulují trávicí systém. Spojením levandule a borůvek vytvoříte lahodný sorbet plný zdraví prospěšných látek, který vám přinese další kontrastní zážitek léta - horkost dnešních dnů vyváží příjemným osvěžením. Sorbet můžete před servírováním ozdobit lístky meduňky, která chuťový zážitek obohatí citrusovými tóny a navodí pocit duševní rovnováhy a klidu. Působení levandule a meduňky můžete ještě po

dpořit popíjením bylinné směsi Cold Brew Leros určené pro přípravu ledového čaje, která obsahuje obě byliny, a navíc je doplněna o sléz maurský, jenž tvoří krásnou modrou barvu nápoje.

 

 

Ingredience

14 KVÍTKŮ LEVANDLULE

180 G CUKRU SUCANAT

180 G VODY

400 G BORŮVEK

6 LŽIC CITRONOVÉ ŠŤÁVY

Postup
  1. Cukr přesypte do menšího kastrůlku s odměřenou vodou a přidejte k němu zastřižené květy levandule. Pozvolna vařte, dokud se cukr nerozpustí a voda lehce nezhoustne.
  2. Cukrový rozvar s levandulí nechte v pokojové teplotě louhovat 12-24 hodin. 
  3. Druhý den přemístěte očištěné a proprané borůvky do mixéru, sirup zbavený levandule ohřejte a nalijte k borůvkám. 
  4. Borůvky se sirupem rozmixujte do hladka a dochuťte postupně dávkovanou citronovou šťávou. Borůvkovou levandulovou směs přemístěte do lednice a nechte úplně vychladlou. 
  5. Po pár hodinách směs nalijte do zmrzlinovače a promíchávejte přibližně 20 minut, aby se do zmrzliny dostal vzduch a získala co nejlepší texturu. 
  6. Směs přeneste do mrazuvzdorné nádoby do mrazničky nastavené na co nejnižší teplotu (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na původní hodnotu) a nechte zatuhnout. 
  7. Pokud nemáte zmrzlinovač, tak po 40 minutách zmrzlinu z mrazáku vytáhněte a promíchejte od krajů ke středu. Zmrzlina totiž začne tuhnout na krajích, zatímco střed zůstává delší dobu tekutý. Poté vraťte zpátky do mrazáku a opakujte proces po půlhodinách, dokud nebude zmrzlina pevná a hladká. Celé tuhnutí trvá přibližně 4 hodiny.