Kosmetika s růží pro krásu a harmonii Kosmetika s růží pro krásu a harmonii

Avokádové cupcaky s violkou

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 26. 5. 2023

Violky, lidově označované jako fialky nebo macešky, vynikají svojí krásnou barvou. Na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v parcích, na loukách nebo i jako okrasné květiny v zahradách či parapetech jich můžete najít na stovky druhů, které se od sebe liší nejen barevným provedením a velikostí, ale i zda oplývají intenzivní vůní nebo ne.

Avokádové cupcaky s violkou

Některé druhy violek, včetně violky trojbarevné, našly již v minulosti uplatnění i v lidovém léčitelství. Violka trojbarevná je známá svými nápadnými květy, které mají tři základní barvy: fialovou, bílou a žlutou. Tuto půvabnou rostlinku poprvé popsal a zaznamenal rakouský botanik a léčitel Hieronymus Bock ve svém herbáři "Kräuterbuch" (česky "Bylinář“), který byl publikován v roce 1539. Bock ve svém díle popsal nejen vzhled violky trojbarevné, ale zmínil také její použití v tradiční medicíně. Již tehdy se violka doporučovala použít především k léčbě kožních onemocnění, jako jsou vyrážky, ekzémy a popáleniny. Využití violky pro podporu krásné pleti se udrželo až dodnes. Její účinky můžete pocítit v bylinné směsi LEROS Zdravá pleť, kde s podporou lopuchu většího a konopí přináší klid a mír Vaší pleti. Směs přispívá nejen ke zdraví Vaší pleti, ale lze ji též užívat i u projevů stárnutí kůže jako jsou vrásky, nepružná a suchá kůže. Violka byla také považována za užitečnou při zánětech mandlí a katarech dýchacích cest, kdy údajně napomáhala rozpouštět hleny a usnadňovala vykašlávání. Doporučovala se i k podpoře činnosti močového systému, aby pomohla při odvodňování těla. Violka obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Antioxidanty jsou důležité pro celkové zdraví a prevenci chronických onemocnění.

Violky mají bohatou historii a byly často používány v literatuře, umění a symbolice různých kultur po celém světě. Nejčastěji bývá spojována s láskou, touhou a různými emocemi. Během období Ludvíka XIV. byla violka oblíbenou květinou na dvoře. Zahrady byly v té době navrženy tak, aby tvořily různé symboly a obrazy, které vyjadřovaly různé emoce a myšlenky. Květina violka byla používána jako symbol tajné lásky a touhy. Byla umisťována na tajných setkáních a její přítomnost naznačovala vzájemné city mezi milenci.

Všechny violky jsou jedlé, ale pro využití v kuchyni se sbírají jen ty vonné. Nejčastěji se violkovými květy zdobí dorty či jiné dezerty, přidávají se do salátů nebo i jiných pokrmů, a to především pro svůj estetický efekt. Violky mají lehce nasládlou chuť, a kromě vonných silicí obsahují i vitaminy a minerální látky, které pokrmy příjemně obohatí. S množstvím violek se v jídle, i přesto že jsou jedlými květy, musí nakládat obezřetně. Violky totiž obsahují nepatrné množství violinu, který citlivým jedincům, obzvláště dětem nemusí ve větším množství dělat dobře.


Ingredience na těsto

200 g špaldové hladké mouky
60 g tuhého kokosového oleje
90 g kokosového cukru
60 g zralého avokáda
130 ml kokosového mléka
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky jedlé sody
½ lžičky vanilky
1/4 lžičky soli

Ingredience na avokádový krém


3 zralá avokáda
2 lžičky limetové šťávy
2 lžíce tuhé vrstvy z kokosového mléka
Agáve sirup či cukr dle chuti (můžete vynechat, pokud chcete úplně bez cukru)

Postup

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Kokosový olej, vydlabanou dužinu avokáda a cukr dejte do mísy a vyšlehejte elektrickým mixérem. Poté přidejte vejce a kokosové mléko a dobře promíchejte. Přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, vanilku a šlehejte, dokud se nespojí. Těsto přemístěte do jednotlivých košíčků na muffiny a pečte 30-35 minut. Zda jsou muffiny hotové, můžete vyzkoušet špejlovým testem. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím připravte krém. Vydlabejte dužinu avokád. Dejte pozor, aby dužina byla jasně zelená, protože hnědé skvrny by vám pokazily vzhled i chuť krému. Avokáda vložte do kuchyňského robotu a s limetkovou šťávou, kokosovým mlékem, sirupem nebo cukrem umixujte dohladka. Krém přendejte do zdobícího sáčku a dejte na hodinu lehce zatuhnout do mrazáku. Poté vychladlé muffiny ozdobte krémem a violkami. Cupcaky s avokádovým krémem je nejlepší sníst do pár hodin od jejich vytvoření, jelikož avokádo poté ztrácí svoji barvu a svěží chuť. Proto je i receptura vytvořena jen na 6 cupcaků.


 

Dočetli jste? Vyzkoušejte