Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

LEVANDULOVÉ CUPCAKY

Pavla Janečková @vintagekitchen.cz 21. 8. 2022

Letošní léto nás obdařilo mimořádně krásným prosluněným počasím a vypadá to, že ještě několik takových dnů máme před sebou. I když mnoho z nás se ráno či večer neobejde bez šálku horkého čaje, povětšinou těmto dnům vévodí studené nápoje. Patříte-li mezi milovníky čajů a v létě si svůj oblíbený čaj chladíte do podoby ledového, můžete si usnadnit přípravu použitím čaje cold brew, který je vyroben tak, aby se všechny jeho vůně a chutě vylouhovaly i do vody studené. Pokud potřebujete zklidnit mysl a podpořit trávení přijde vám vhod osvěžující čaj Levandule cold brew a pokud dáváte přednost kořeněnějším chutím nejspíše vás osloví Bucco cold brew, v kterém dominuje list bucco připomínající jalovec či černý rybíz. A k vychlazenému bylinkovému nápoji se výborně hodí levandulové cupakes.

IMG_8734_UP.jpg
LEVANDULOVÉ CUPCAKY

Levandule se v našich krajích těší velké oblibě. Pěstuje na mnoho farmách a vyrábí se z ní nejen čaje, ale je používána i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Levandule kromě pozitivního působení na nervovou a trávicí soustavu pomáhá při bolestech hlavy a migrénách, snižuje krevní tlak, urychluje hojení ran, zánětů a popálenin a celkově podporuje imunitní systém. 

Při použití levandule během vaření a pečení nejen zpestříte své jídlo netradiční chutí, ale obohatíte ho i o dávku cenných protizánětlivých a zklidňujících látek. Využít můžete levandulové květy i listy, ale nesmíte to přehnat s množstvím, jelikož i jen špetka tohoto aromatického koření se v chuti a vůni hned odrazí. Levandulí lze ochutit kuřecí, hovězí, rybí nebo mleté maso, přidat ji do houbových jídel, marinád a dresinků, připravit z ní bylinkové máslo nebo jí použít v rozličných sladkých dezertech. Příjemně vám ozvláštní i klasický, a pro svou jednoduchost oblíbený, dezert v podobě cupcaků. Květy levandule můžete ovonět těsto i krém a pak jimi ještě dezert dozdobit. Pokud byste chtěli krém zabarvit do jemně fialova, nechte přes noc ve smetaně louhovat s květy levandule i sléz maurský, který je také obsažen v Levandule cold brew a má schopnost tekutinu výrazněji zabarvit. 

 

Ingredience

INGREDIENCE NA TĚSTO:

200 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY (může být 2/3 bílé a 1/3 celozrnné)

200 G MÁSLA

180 G TŘTINOVÉHO CUKRU SUCANAT

3 VEJCE

1 LŽIČKA KYPŘÍCÍHO PRÁŠKU

½ LŽIČKA VANILKY

KŮRA Z 1 BIO CITRONU

1 LŽIČKA LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ

ŠPETKA SOLI

 

INGREDIENCE NA KRÉM:

300 G MASCARPONE

200 G SMETANY NA ŠLEHÁNÍ

3 LŽÍCE TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU

3 LŽIČKY SLÉZU MAURSKÉHO

4 SNÍTKY LEVANDULE

 

Postup
  1. Pokud chcete vyrobit fialový krém s vůní levandule, dejte den předem do odměřeného množství smetany sléz maurský a snítky levandule. Smetanu vraťte zpět lednice a nechte louhovat barvu i aroma z obou bylin.
  2. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a troubu dejte předehřát na 175 °C.
  3. Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte jedno vejce po druhém, aby se vám máslový krém nesrazil. Důležité je mít máslo i vejce pokojové teploty, aby se spolu obě ingredience dobře propojily. 
  4. Poté přimíchejte vanilku, citronovou kůru a přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Na závěr do těsta lehce vmíchejte květy levandule. 
  5. Muffinové košíčky naplňte těstem přibližně do ¾ a dejte na 20-25 minut péct. Zda je těsto uvnitř upečené vyzkoušejte špejlí. Pokud jsou hotové, špejle vyleze suchá a vy můžete cupcaky vyndat z pečící formy a nechat vychladnout na mřížce.
  6. Mezitím smetanu přelijte přes sítko do připravené nádoby na šlehání a lžičkou ještě zatlačte na bylinky, aby se uvolnilo co nejvíce aroma a barvy. 
  7. V robotu nebo ručním elektrickým šlehačem rozšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkou a postupně přilévejte ovoněnou a obarvenou smetanu. 
  8. Během chvilky vyšleháte pevný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s širší špičkou a pokud už budou cupcaky zchladlé, můžete je začít zdobit. Krém dozdobte květy levandule a sezonním ovocem.