Kosmetika s růží pro krásu a harmonii Kosmetika s růží pro krásu a harmonii

Očistná pampeliškovo fenyklová kombucha

Tereza Hrbek Vebrová 16. 4. 2024

Připravte si vlastní kombuchu, kterou můžete ochutit bylinkami. My jsme vybrali jarní kombinaci bylinek pampelišku a fenykl, které mají očistné účinky a jsou prospěšné pro trávící systém.

Očistná pampeliškovo fenyklová kombucha

Kombucha je probiotický fermentovaný nápoj původem nejspíše z Číny. V posledních letech se stala velmi populární a možná ani nevíte, že si doma můžete připravit vlastní kombuchu a ochutit jí bylinkami podle sebe. My jsme na jaro zvolili pampelišku a fenykl s očistnými účinky.

Květy pampelišek jsou plné antioxidantů, flavonoidů, polyfenolů, a minerálů. Kromě diuretického účinku podporuje pampeliška detoxikaci organizmu a lidové tradici se využívala k jarní očistné bylinkové kúře. Také je využívaná při očistě jater. Fenykl pomáhá stimulovat trávení, jeho chuť podobá lékořici je dobrým doplňkem k hořkým bylinkám.

V tomto receptu budeme potřebovat už hotovou kombuchu (kterou si připravíte 14 dní předem), do které přidáme odvar z pampelišky a fenyklu. Také budete potřebovat velkou lahev na přípravu kombuchy a menší lahev na hotovou pampeliškovou kombuchu. Návod jsem pro vás připravili také ve videu na konci stránky.

INGREDIENCE

2 polévkové lžíce neochuceného černého čaje (nebo dva čajové sáčky Čajový dýchánek Malawský černý čaj)

1 hrnek třtinového cukru

1 násada kombuchy

1–2 šálky startovací tekutiny kombucha (tekutinu zakoupíte dohromady spolu s násadou)

1 šálek květů pampelišky (nebo 2-4 lžíce kořene pampelišky)

2 lžíce semínek fenyklu

12 šálků filtrované vody

1 velká lahev (nejlépe zavařovací 3 litry)

1 lahev nebo menší lahvičky

POSTUP:

Uvařte dva litry černého čaje, který necháme vylouhovat 20 – 30 minut aby byl odvar dostatečně silný

Do čaje přidejte třtinový cukr

Zcela vychladlý čaj přelijte do velké sklenice (nejlépe do 3 litrů)

Do sklenice s černým čajem přilijte startovací tekutinu pro kombuchu

Navrch ponořte násadu

Zakrytou sklenici nechte odpočívat 10 – 14 dní na tmavém teplém místě, když dosáhne požadované sladkosti, nálev je hotový

Květy pampelišek a semínka fenyklu vložte do 1 – 2 litrů vody a vařte po dobu 5 minut

Pampeliškový nálev sceďte a nechte vychladnout

Z hotové kombuchy oddělte násady (většinou se vytvoří další nové) a dva šálky tekutiny – odložte stranou pro výrobu další várky kombuchy

Zbytek tekutiny z kombuchy spojte s vychladlým pampeliškovým nálevem

Směs nalijte do lahve a nechce několik dní odpočívat v pokojové teplotě, aby se směs dosytila oxidem uhličitým

Před podáváním nechte vychladit v ledničce

Dočetli jste? Vyzkoušejte