Osvěžující a hydratační přírodní kosmetika pro přicházející jaro Hydratační přírodní kosmetika

Vejmrda: podzimní poklad našich předků

Monika Čechová @bylinkova_terapie 15. 11. 2022

Zkuste připravit vitamíny nabitý pokrm z křenu, jablek a octa dle receptu našich babiček.

Vejmrda
Vejmrda: podzimní poklad našich předků

Připadá vám staročeský název „VEJMRDA“ hanlivý? Přesto nejde o vulgární slovo. Jeho význam vychází ze staročeského „vrtět se, pohybovat ocasem či obrůstat kořínky“. Název byl vlastně odvozen od roztřepených kořínků křenu. 

Křen

Na křen nedaly dopustit už naše babičky. Říkaly, že na zimu zahřeje a tělo posílí, a měly pravdu. Křen bych označila za životabudič. Jeho účinky jsou velmi povzbudivé a pro starší lidi je doporučovaný při rekonvalescenci a regeneraci po těžkých nemocech. Křen je zdrojem vitamínu jako například citrón. Námořníci jej kdysi používali proti kurdějím a nesměl nikdy chybět na palubě žádné výpravné lodi. Dále obsahuje vitamín B1, B2, B3, E a minerální látky jako je železo, hořčík, vápník, fosfor. Najdeme v něm i antibakteriální a protiplísňové látky. Podporuje také trávení a přispívá k vylučování trávicích enzymů. Odtud se bere dávný zvyk přidávat k ovaru či tučnému masu přidávat strouhaný křen nebo křenovou omáčku. Jeho silné hořčičné silice při uvolňování způsobují slzení a  štiplavou chuť. Právě silice pomáhá při odhleňování průdušek a rozpouštění hlenů v těle, a to nejvíce při usedlé rýmě či ucpaných nosních dutinách. 

Jablka

Kromě vysokého podílu vitamínů jablka vynikají schopností regulovat funkci mnohých tělesných orgánů. Obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Polyfenoly v jablcích, mají navíc antioxidační účinky. Jablko obsahuje také minerály: selen, fosfor, vápník, železo, draslík, hořčík a významné nenasycené mastné kyseliny.

Ingredience

Křen

Jablka

Jablečný ocet

Postup 
  1. Pokud máte možnost vyryjte křenový kořen v divoké přírodě – má ten správný říz. Doma ho pak vyčistěte a oloupejte.
  2. Červená jablíčka použijte nejlépe ze zahrádky.
  3. Nastrouhejte křen a jablka na jemném struhadle.
  4. Smíchejte ve stejném poměru jablka a křen. Pokud preferujete ostřejší chuť přidejte více křenu. Když chcete docílit sladší chuti budou v převaze jablíčka.
  5. Vše důkladně promíchejte osolte podle chuti a dochuťte jablečným octem.  
  6. Uložte do uzavíratelné sklenice a kterou byste měli uchovávat v ledničce, kde vám vydrží i několik týdnů. Vyhněte se sterilizaci, protože křen i jablka neztratí své léčivé účinky. Nemusíte se obávat zkažení, protože křen obsahuje fytoncidní látky, které zabraňují vzniku plísní.
  7. A přírodní vzpruha pro naše zdraví je na světě.

Dočetli jste? Vyzkoušejte