Jabloň domácí Kulaťoučký zdroj vlákniny pro všechny generace

Jabloň domácí Kulaťoučký zdroj vlákniny pro všechny generace

Obsahuje vlákninu – slouží k úpravě zažívání.

Latinský název Malus domestica

Lidové názvy Jablko

Popis a výskyt Kulturní ovocný strom z čeledi růžovitých. V mírném klimatickém pásu je jedním z nejpěstovanějších ovocných druhů. Existuje velký počet odrůd, které se liší nejen velikostí, barvou a chutí jablek, ale i odolností stromů vůči okolnímu prostředí a chorobám.

Zpracování Sbírají se plody mnoha odrůd. Zpracovávají se na řadu potravinářských produktů, jako například džusy, džemy, kompoty, čaje, aromata do jiných jídel, alkoholické nápoje atd.

Účinné látky Vláknina, vitamin C, organické kyseliny, cukry, pektiny.

Účinky Čerstvá jablka upravují trávení díky obsahu vlákniny. Jsou zdrojem vitaminu C a minerálních látek. Často je doporučovaná konzumace alespoň 1 jablka denně jako prevence nádorů trávicí soustavy.

Rizika Bez rizik. U citlivějších osob může větší množství vyvolávat trávicí obtíže.

Dávkování Užívají se jak čerstvá, tak sušená. V podstatě bez omezení dávky.

Zajímavosti Kulturní jabloň se vyvinula pravděpodobně z druhu Malus sieversii, který roste ve střední Asii (Kavkaz, Kyrgistán, Tádžekistán). Při jeho šíření směrem do Evropy byl křížen s jinými druhy jabloní.

Sbíraná část Plod (Mali fructus)

Sušení, sesychací poměr Jablka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a sušíme při teplotě 55-60 °C. Uskladníme ideálně v uzavíratelných sklenicích nebo uzavíratelných nádobách.

Doba sběru Červen–říjen