Ibišek súdánský Čajům dává růžovou barvu i znamenitou chuť

Ibišek súdánský Čajům dává růžovou barvu i znamenitou chuť

Pomáhá snižovat cholesterol, obsahuje vitamín C. Používá se do čajových směsí, ve kterých zlepšuje chuť i barvu.

Latinský název Hibiscus sabdariffa

Lidové názvy Africká malva, ibišek sudánský, rama, roselle, karkade

Popis a výskyt Jednoletý nebo vytrvalý keřík dorůstající až 2,5 m. Pěstuje se jako léčivka i jako okrasná rostlina. Pochází z tropické Afriky a dnes se pěstuje v tropech a subtropech celého světa. K nám se dostává hlavně z Číny.

Zpracování Sbírají se zdužnatělé červeně zbarvené kalichy, které se následně suší.

Účinné látky Anthokyany (zejména delfinidin, cyanidin a jejich glykosidy), flavonoidy (kvercetin, rutin), organické kyseliny (kyselina jablečná, kyselina citronová, kyselina vinná, kyselina ibišková). Dále vitamin C a minerální látky.

Účinky Využívá se hlavně na úpravu barvy a chuti čajových směsí a potravin. Snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi a slouží jako zdroj vitaminu C. Při dlouhodobém podávání mírně snižuje krevní tlak.

Rizika Nemá významnější rizika.

Dávkování Čistě ibiškový čaj (karkade) se připravuje z 1 až 2 g květu na šálek. Pije se teplý i studený. Ibišek se však užívá spíše v bylinných směsích.

Zajímavosti Z čerstvé dužnaté části květu se vyrábí například různé druhy nápojů, marmelády i sirupy. U nás tyto formy zpracování nejsou tolik časté.

Sbíraná část Květ (kalich s kalíšky) (Hibisci flos)

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru Říjen–prosinec