Přivítejte jaro s čaji v limitované edici od Lerosu. Svatý týden Velikonoční plný bylinek a tradic.

Blog

Recept na teplé bylinkové mléko s medem a návod na to, jak dosáhnout lepšího spánku

Recept na teplé bylinkové mléko s medem a návod na to, jak dosáhnout lepšího spánku

Přečíst příběh
Recept na vánoční skořicové rolky

Recept na vánoční skořicové rolky

Vánoce jsou obdobím plným tepla, radosti a tradic. Vánoční atmosféra se neodmyslitelně pojí s vůněmi, které v nás evokují pocit sváteční chvíle. Sladké a hřejivé aroma skořice hraje ve vůni Vánoc důležitou roli.

Svatomartinské kynuté rohlíčky

Svatomartinské kynuté rohlíčky

Svátek svatého Martina slavený 11. listopadu je spojen s pečením svatomartinské husy. Hlavním symbolem tohoto svátku jsou svatomartinské rohlíčky, protože jejich tvar připomíná podkovy Martinova koně.

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA SE ZVĚŘINOU A JÁHLOVÝMI NOKY

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA SE ZVĚŘINOU A JÁHLOVÝMI NOKY

Lidé sbírají plody růže šípkové již po tisíce let. V průběhu historie našly šípky využití nejen pro své léčebné účinky v lidovém léčitelství, ale také v gastronomii a kosmetice.

JABLKOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ

JABLKOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ

Český jablečný koláč má své vlastní charakteristiky, ale existují určité podobnosti s recepty ze sousedních zemí Německa a Rakouska a také z Francie, která zase v minulosti velmi ovlivňovala německou kuchyni. My jsme v našem receptu zvolili kombinaci mandlí a meruňkového džemu ve zdravější variantě, je tak podobný francouzskému koláči.

Recept na kváskový dožínkový chléb

Recept na kváskový dožínkový chléb

Během dožínek se tradičně jedly pokrmy připravené z čerstvě sklizených plodin, zejména obilovin a zeleniny. Tyto pokrmy odrážely hojnost sklizně a byly součástí oslav a děkování za úrodu. Hostina se lišila v závislosti na regionu a místních tradicích. Jedním z nejdůležitějších jídel byl dožínkový chléb.

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S LEVANDULÍ

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S LEVANDULÍ

Omamná a uklidňující levandule obohacuje svými vlastnostmi odvětví lékařství, kosmetiky a a kulinářství již od starověku. První písemná zmínka o levanduli v herbářích pochází z díla řeckého lékaře a botanika Dioskorida, nazvaného "De Materia Medica", které bylo napsáno kolem roku 60 n.l. Dioskorides popisuje levanduli jako léčivou rostlinu vynikající svými uklidňujícími účinky. O osm století později ji arabský botanik Ibn al-Baytar ve svém díle "Herbarium“ charakterizuje jako rostlinu s antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Od té doby byla levandule zařazena do mnoha dalších herbářů a lékařských knih, které se v průběhu staletí vyvíjely. Její popularita jako léčivé a aromatické rostliny se rozšířila v 16. a 17. století během renesance, kdy se dostala i k nám do Čech.