Blog

Pohanková kaše se svatojánským chlebem

Pohanková kaše se svatojánským chlebem

Přečíst příběh
Lahodná a blahodárná mateřídoušková limonáda

Lahodná a blahodárná mateřídoušková limonáda

Mateřídouška rozkvétá v době, kdy slunce září v plné síle. I své místo k růstu proto potřebuje velmi slunečné a červen, tedy období letního slunovratu je období, kdy mateřídouška voňavě rozkvétá. Vyzkoušejte v létě kromě mateřídouškového čaje i lahodnou domácí limonádu.

Citronový chlebíček s violkami

Citronový chlebíček s violkami

Sezóna českého letního ovoce se blíží, ale než jeho barvami začnou hýřit naše zahrady a farmářské trhy, připravila jsem pro vás osvěžující citronový chlebíček, který si můžete ozdobit jedlými květy violky trojbarevné nebo vonné, které téměř do konce jara rostou v lesích, v parku či louce nebo je najdete kolem svého domu.

Očista těla a datlové kuličky

Očista těla a datlové kuličky

Jaro volá po očistě těla! Pro naše předky bylo přirozené držet na konci zimy a začátku jara půst, jelikož docházely zásoby, které jim dala podzimní úroda, ale postupně se rozšiřujícím nadbytkem tento zvyk z našich životů vymizel. Nemusíte však strádat, ale k očistnému čaji si můžete připravit zdravé datlové kuličky.

Bylinkové smoothie

Bylinkové smoothie

Na jaře se vše probouzí, my uklízíme domech a vítáme jaro. Také naše tělo si zaslouží „jarní úklid“ a čerstvou svěží stravu. Zahrady, louky i stráně začínají ožívat čerstvými bylinami, květy i pleveli. Vyhlašte plevelům mír a natrhejte si čerstvé lístky do vitamíny nabitého jarního smoothie.

Bylinná polévka inspirovaná starými kuchařkami

Bylinná polévka inspirovaná starými kuchařkami

Bez knih si nedokážu představit své bytí. Každý den nějakou vezmu do ruky, povětšinou i několik. Přes den prolistuji několik kuchařek, začtu se do některých odborných knih o kuchařství dob minulých a večer před usnutím se nechávám unášet krásnými příběhy nejraději sepsaných podle pravdivých událostí. I recept na vynikající bylinnou polévku je inspirován knihami – Pražskou kuchařkou z roku 1805 a o pár let mladší Domácí kuchařkou Magdalény Dobromily Rettigové. Z každé jsem vzala pár rad a vytvořila recept svůj.

Jarní quiche se sedmikráskou

Jarní quiche se sedmikráskou

Při pohledu z okna, se může zdát, že příroda ještě spí. I v toto chladném počasí se však začínají objevovat první kvítky přivolávající jaro. Sedmikrásky, které jsou nejen krásné a zdraví prospěšné najdou své uplatnění i v kuchyni. Vyzkoušejte třeba tradiční francouzský quiche ozdobený netradičně právě sedmikráskami