Blog
JABLKOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ
Recept na kváskový dožínkový chléb
Během dožínek se tradičně jedly pokrmy připravené z čerstvě sklizených plodin, zejména obilovin a zeleniny. Tyto pokrmy odrážely hojnost sklizně a byly součástí oslav a děkování za úrodu. Hostina se lišila v závislosti na regionu a místních tradicích. Jedním z nejdůležitějších jídel byl dožínkový chléb.

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S LEVANDULÍ
Omamná a uklidňující levandule obohacuje svými vlastnostmi odvětví lékařství, kosmetiky a a kulinářství již od starověku. První písemná zmínka o levanduli v herbářích pochází z díla řeckého lékaře a botanika Dioskorida, nazvaného "De Materia Medica", které bylo napsáno kolem roku 60 n.l. Dioskorides popisuje levanduli jako léčivou rostlinu vynikající svými uklidňujícími účinky. O osm století později ji arabský botanik Ibn al-Baytar ve svém díle "Herbarium“ charakterizuje jako rostlinu s antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Od té doby byla levandule zařazena do mnoha dalších herbářů a lékařských knih, které se v průběhu staletí vyvíjely. Její popularita jako léčivé a aromatické rostliny se rozšířila v 16. a 17. století během renesance, kdy se dostala i k nám do Čech.
Mateřídouškové máslo
Mateřídouška se řadí mezi byliny, které lidé využívají po tisíce let. Mateřídoušku znali již staré civilizace v oblasti Středomoří, včetně starověkých Řeků a Římanů, kteří pro ni našli uplatnění jak v kuchyni, tak v medicíně. Byla používána jako koření, bylinný čaj, aromatická vůně a také pro své léčivé vlastnosti. Často bývá uváděna také jako jedna ze svatojánských bylin.

Avokádové cupcaky s violkou
Violky, lidově označované jako fialky nebo macešky, vynikají svojí krásnou barvou. Na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v parcích, na loukách nebo i jako okrasné květiny v zahradách či parapetech jich můžete najít na stovky druhů, které se od sebe liší nejen barevným provedením a velikostí, ale i zda oplývají intenzivní vůní nebo ne.
Salát s kopřivou
Kopřiva dvoudomá se řadí mezi rostliny, které se bohatě vyskytují téměř po celém světě s výjimkou tropické Afriky a Jižní Ameriky. Mnozí ji nazývají královnou bylin, i když se dnes spíše řadí mezi méně využívané bylinky. Nejspíše proto že roste i tam, kde není vítaným hostem. Bylinkáři ji však milují a najdete ji v mnoha bylinkových čajích. Své uplatnění najde i v kuchyni: vyzkoušejte třeba recept na lahodný jarní salát s kopřivou.
Mechový dort se sedmikráskou
Krásná a vytrvalá, taková je drobná sedmikráska, které se lidově říká chudobka. Tento název vychází z pověry, že pokud sedmikráska na jaře bohatě kvete, přijde bídný rok s chudou úrodou. Ve starých herbářích je možné se také setkat s jménem stokráska, které lépe vyjadřuje její latinské jméno bellis (celým názvem Bellis perennis) neboli krásný. Zkuste její půvab využít k ozdobení efektního i zdravého mechového dortu.