Růže šípková Šípky, které neuspí, ale pomohou při nachlazení
Zdroj vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy jako močopudný prostředek.
Latinský název Rosa canina
Lidové názvy Šípek, šipka, planá růže, psí růže, růže trnová, polní růžičky, růže trnková, šípina, šípinky
Popis a výskyt Vytrvalý opadavý keř, který samovolně vytváří bohatě větvenou ostnitou nadzemní část, která bez opory dosahuje zhruba 3 m. Keř je rozšířený v celé Evropě. Je to nejběžnější planě rostoucí druh růže.
Zpracování Sbírají se plody (šípky), a to i z příbuzných planě rostoucích druhů růží. Nejvyšší obsah vitaminu C je v době, kdy se začínají barvit oranžovočerveně. Z šípků se odstraňují vnitřní chmýřité nažky – ty se využívají pro lisování oleje.
Účinné látky Vitamín C (0,5 až 1,5 %, zpracováním obsah klesá, hlavně vlivem tepla a styku s kovy). Dále jsou obsaženy flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (k. jablečná, k. citrónová), pektin, cukry, malé množství vitaminu B1 a B2. Nažky (nesprávně semena) obsahují olej, vitamín E, galaktolipid, silici a cukry.
Účinky Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, k podpoře imunity a někdy jako močopudný prostředek. Olej z nažek má protizánětlivé vlastnosti a doporučuje se při osteoarthróze a revmatoidních chorobách.
Rizika Bez vážnějších rizik.
Dávkování 2 až 5 g sušených šípků, 3 až 4x denně.
Zajímavosti K výrobě šípkové marmelády je nejlepší používat šípky které přešly mrazem. Mají tmavě červenou barvu, jsou nasládlejší a aromatičtější, i když neobsahují tolik vitaminu C.
Sbíraná část Plod (Cynosbati fructus)
Sušení, sesychací poměr Šípky sušíme co nejrychleji v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor, při vysoké teplotě se šípky připalují a černají. Takové je třeba ze sběru vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají. Šípky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů. Sesychací poměr 2:1.
Doba sběru Září–říjen