Růže šípková Šípky, které neuspí, ale pomohou při nachlazení
Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Čaj připravovaný z šípku se nejčastěji používá při nachlazení, někdy jako močopudný prostředek.
Latinský název Rosa canina
Lidové názvy Šípek, Šipka, Planá růže, Psí růže, Růže trnová, Polní růžičky, Růže trnková, Šípina, Šípinky.
Sbíraná část Plod (Cynosbati fructus)
Obsahové látky Třísloviny (taniny), pektin, sacharidy, sorbitol, vitamin C (až 1,7 %), kys. jablečná, kys. citronová.
Doba sběru Září - říjen
Sušení, sesychací poměr Šípky sušíme co nejrychleji v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Vhodná jsou zejména síta, kde k plodu může vzduch ze všech stran. Dosušujeme umělým teplem nepřevyšujícím 60 °C. Pozor, při vysoké teplotě se šípky připalují a černají. Takové je třeba ze sběru vyřadit. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Dobře usušené plody mají červenou barvu a při zmáčknutí praskají. Šípky balíme do síťovaných nebo jutových pytlů. Sesychací poměr 2:1.